Децимализација во Британија

 Децимализација во Британија

Paul King

Пред 1971 година, имаше 12 пени за шилинг и 20 шилинзи за фунта. Имаше гвинеи, половина круни, трипари, шест пени и флорини. Овој стар систем на валута, познат како фунти, шилинзи и пени или lsd, датира од римско време кога една фунта сребро се делела на 240 пени, или денари, од каде потекнува „d“ во „lsd“. (lsd: librum, solidus, denarius).

За да се подготви нацијата за промена на валутните системи, беше формиран Одборот за децимални валути (DCB), кој водеше кампања за информирање на јавноста во две години пред префрлување во понеделник на 15 февруари 1971 година, познат и како Децимален ден. Три години пред промената, беа воведени нови монети од 5p и 10p; тие беа со иста големина и вредеа исто колку монетите од еден и два шилинга. Во 1969 година беше воведена нова монета од 50 p за да ја замени старата банкнота од 10 боб (шилинзи).

Банките беа затворени четири дена пред промената за да се подготват. Конверторите на валути беа достапни за секого, а цените во продавниците беа прикажани во двете валути. Ова на некој начин го ублажи чувството што го имаа многу луѓе, дека пазарџиите би можеле да ја искористат конверзијата од стари пари во нови за да ги зголемат цените!

Ценновникот на кафулињата околу 1960 г. со цени во шилинзи и пени

„Децималниот ден“ течеше без проблем. Иако на постарата генерација потешко се приспособувашедецимализација, генерално населението лесно ја прифати новата валута и често користената фраза од 1970-тите „Колку чини тоа во стари пари? сега почесто се користи во однос на метриката.

Кратко време, старата и новата валута функционираа во дует, при што луѓето можеа да плаќаат во фунти, шилинзи и пени и да добиваат нови пари како кусур. Првично беше планирано старите пари да бидат исфрлени од оптек во текот на осумнаесет месеци, но како што се испостави, старите монети од денар, половина денар и три гроша беа официјално извадени од оптек уште во август 1971 година.

5>

од л до р: шилинг, фартинг, три денар бит

Првично беше замислено новата валутна единица да се нарекува „нови пени“ за да се разликуваат од старите пари, но ова брзо се приспособи на кратенката „моча“, која сè уште ја користиме денес.

Терминот „децимална валута“ опишува секоја валута што се заснова на една основна единица со под-единица која е моќност од 10, најчесто 100, и доаѓа од латинскиот збор decem, што значи десет. Во споредба со остатокот од светот, Британија заостанува во делот за децимализација. Откако се претвори во рубља (еднакво на 100 копејки) во 1704 година, Русија стана првата земја во светот што усвои децимална валута, по што следеше воведувањето на франкот во 1795 година во пресрет на Французите.Револуција.

Исто така види: 335-годишна војна - Островите Скили против Холандија

од l до r: шест пени (или кожар), половина круна, половина денар

Додека Британија и нашите најблиски сосед Ирска не се претвори во децимализација до 1971 година, ова не беше прв пат Британија да размислува за децимализација. Уште во 1824 година, парламентот размислуваше за децимализација на британската валута. Во 1841 година, Децималното здружение беше основано како поддршка за децимализацијата и употребата на метричкиот систем SI, меѓународен стандард за физички мерења кој беше усвоен од Франција во 1790-тите и оттогаш е широко воведен низ светот (иако интересно е метриката системот сè уште не е целосно имплементиран во ОК).

Меѓутоа, и покрај воведувањето на сребрениот флорин од два шилинга во 1849 година, во вредност од една десетина од фунтата, и двојниот флорин (парче од четири шилинзи) во 1887 година, имаше мал развој кон децимализација во Британија скоро еден век.

Дури во 1961 година, во пресрет на успешното движење на Јужна Африка кон децимализација, британската влада го воведе Истражниот комитет за децимали Валута, чиј извештај од 1963 година резултираше со конечниот договор за усвојување децимализација на 1 март 1966 година, со одобрување на Законот за децимална валута во мај 1969 година.

Иако беа предложени различни имиња за нова единица валута - како како новата фунта, кралската или благородната – тоабеше одлучено дека како резервна валута, фунтата стерлинг е премногу важна за губење.

Табела за конверзија – децимални и преддецимални системи

Преддецимална Децимална
Монета Износ
Половина денар ½ ден. 5⁄ 24 стр ≈ 0,208p
Пени 1д. 5⁄ 12 p ≈ 0,417p
Трипенс 3д. 1¼p
Шест пени 6д. 2½p
Шилинг 1/- 5p
Флорин 2/- 10p
Половина круна 2/6 12½p
Круна 5/- 25p

Сега има само две земји во светот кои официјално продолжуваат да користат недецимални валути. Мавританија сè уште користи угуија, што е еднакво на пет куми, а Мадагасканците го користат ариарот, што е еднакво на пет ираимбилања. Меѓутоа, во реалноста подединиците khoum и iraimbilanja се толку мали по вредност што повеќе не се користат, а останатите валути во светот се или децимални или не користат подединици.

Исто така види: Иглата на Клеопатра

Додека многу од нашите најблиски соседи подлегнаа на едноставноста на еврото од неговото воведување на 1 јануари 2002 година, засега барем мнозинството Британци остануваат верни на фунтата стерлинг. Без разлика дали тоа се должи на чувството за идентитет или на поалтруистичкото сомневање дека стокатацените драстично ќе се зголемат (или комбинација од двете!), без оглед на гледиштето, се согласи дека сè уште има голема дебата за каква било промена на британската валута. Како и со децимализацијата тогаш, можеби за двесте години ќе решиме дека нашите европски колеги се на нешто!

Paul King

Пол Кинг е страстен историчар и страствен истражувач кој го посветил својот живот на откривање на волшебната историја и богатото културно наследство на Британија. Роден и израснат во величественото село на Јоркшир, Пол разви длабоко ценење за приказните и тајните закопани во древните пејзажи и историските знаменитости што ја прекриваат нацијата. Со диплома по археологија и историја на реномираниот Универзитет во Оксфорд, Пол поминал години истражувајќи во архивите, ископувајќи археолошки локалитети и започнувајќи авантуристички патувања низ Британија.Љубовта на Пол кон историјата и наследството е опиплива во неговиот живописен и привлечен стил на пишување. Неговата способност да ги пренесе читателите назад во времето, потопувајќи ги во фасцинантната таписерија од минатото на Британија, му донесе почитувана репутација како истакнат историчар и раскажувач. Преку неговиот волшебен блог, Пол ги поканува читателите да му се придружат на виртуелно истражување на историските богатства на Британија, споделувајќи добро истражени сознанија, волшебни анегдоти и помалку познати факти.Со цврсто уверување дека разбирањето на минатото е клучно за обликувањето на нашата иднина, блогот на Пол служи како сеопфатен водич, презентирајќи им на читателите широк спектар на историски теми: од енигматичните древни камени кругови на Авебери до прекрасните замоци и палати кои некогаш биле сместени кралеви и кралици. Без разлика дали сте искусенентузијаст за историја или некој кој бара вовед во воодушевувачкото наследство на Британија, блогот на Пол е извор на кој се користи.Како искусен патник, блогот на Пол не е ограничен само на правливите тома од минатото. Со остро око за авантура, тој често започнува со истражувања на лице место, документирајќи ги своите искуства и откритија преку неверојатни фотографии и привлечни наративи. Од грубите висорамнини на Шкотска до живописните села на Котсволдс, Пол ги носи читателите на своите експедиции, откривајќи скриени скапоцени камења и споделувајќи лични средби со локалните традиции и обичаи.Посветеноста на Пол за промовирање и зачувување на наследството на Британија се протега и надвор од неговиот блог. Тој активно учествува во иницијативите за конзервација, помагајќи да се обноват историските локалитети и да се едуцираат локалните заедници за важноста од зачувување на нивното културно наследство. Преку својата работа, Павле се стреми не само да едуцира и забавува, туку и да инспирира поголема благодарност за богатата таписерија на наследството што постои насекаде околу нас.Придружете му се на Пол на неговото волшебно патување низ времето додека ве води да ги отклучите тајните на минатото на Британија и да ги откриете приказните што ја обликувале нацијата.