Гробиштата на вкрстени коски

 Гробиштата на вкрстени коски

Paul King

Ако трчате по Редкрос Веј, тивко задно улица во SE1 што оди паралелно со прометната улица Бороу Хај, несомнено ќе наидете на голема празна парцела. Ова е гробиштата Cross Bones, неосветен споменик на илјадниците проститутки кои живееле, работеле и умреле во овој некогаш беззаконски агол на Лондон.

Вака, барем, започнало во доцниот средновековен период. Во тоа време, локалните проститутки биле познати како „гуски Винчестер“. Овие проститутки не биле лиценцирани од властите на градот Лондон или Сари, туку од бискупот од Винчестер кој ги поседувал околните земји, па оттука и нивниот истоименик. Најраната позната референца за Гробиштата била од Џон Стоу во неговото истражување на Лондон во 1598 година:

„Слушнав стари луѓе со добра кредитна изјава дека на овие самохрани жени им биле забранети правата на Црквата , сè додека го продолжиле тој грешен живот и биле исклучени од христијанскиот погреб, доколку не биле помирени пред нивната смрт. И затоа имаше парцела, наречена црковен двор за самци, поставена за нив, далеку од парохиската црква.“

Со текот на времето, гробиштата Крос Бронес почна да ги сместува другите членови на општеството на кои исто така им беше одбиен христијанскиот погреб, вклучувајќи ги и сиромашните и криминалците. Со долгото и гадно минато на Саутворк како „градината за уживање во Лондон“, со легализирана мечкамамка, борби со бикови и театри, гробиштата се наполнија исклучително брзо.

До почетокот на 1850-тите, гробиштата беа во фаза на пукање, при што еден коментатор напиша дека е „целосно преполнето со мртви“. Поради здравствени и безбедносни грижи, гробиштата беа напуштени, а последователните планови за повторен развој (вклучувајќи го и тој да се претвори во панаѓур!) сите беа спротивставени од локалните жители.

Исто така види: Вилијам Мекгонагал - Бардот од Данди

Во 1992 година, Музејот на Лондон изврши ископување на гробиштата Крос Бонс, во соработка со тековната изградба на јубилејната линија за продолжување. Од 148-те гробови што ги ископале, сите датираат од 1800 до 1853 година, откриле дека 66,2% од телата на гробиштата биле на возраст од 5 години или помлади, што укажува на многу висока стапка на смртност кај новороденчињата (иако користената стратегија за земање примероци можеби ја преиндексирала оваа возраст група). Исто така, беше објавено дека гробиштата биле екстремно преполни, со тела натрупани едно врз друго. Во однос на причините за смртта, тие вклучуваат вообичаени болести од тоа време, вклучувајќи сипаници, скорбут, рахитис и туберкулоза.

Да се ​​дојде до овде

Лесно достапни со автобус и железница, ве молиме пробајте го нашиот транспортен водич за Лондон за помош при движење низ главниот град.

Исто така види: Царицата Мод

Paul King

Пол Кинг е страстен историчар и страствен истражувач кој го посветил својот живот на откривање на волшебната историја и богатото културно наследство на Британија. Роден и израснат во величественото село на Јоркшир, Пол разви длабоко ценење за приказните и тајните закопани во древните пејзажи и историските знаменитости што ја прекриваат нацијата. Со диплома по археологија и историја на реномираниот Универзитет во Оксфорд, Пол поминал години истражувајќи во архивите, ископувајќи археолошки локалитети и започнувајќи авантуристички патувања низ Британија.Љубовта на Пол кон историјата и наследството е опиплива во неговиот живописен и привлечен стил на пишување. Неговата способност да ги пренесе читателите назад во времето, потопувајќи ги во фасцинантната таписерија од минатото на Британија, му донесе почитувана репутација како истакнат историчар и раскажувач. Преку неговиот волшебен блог, Пол ги поканува читателите да му се придружат на виртуелно истражување на историските богатства на Британија, споделувајќи добро истражени сознанија, волшебни анегдоти и помалку познати факти.Со цврсто уверување дека разбирањето на минатото е клучно за обликувањето на нашата иднина, блогот на Пол служи како сеопфатен водич, презентирајќи им на читателите широк спектар на историски теми: од енигматичните древни камени кругови на Авебери до прекрасните замоци и палати кои некогаш биле сместени кралеви и кралици. Без разлика дали сте искусенентузијаст за историја или некој кој бара вовед во воодушевувачкото наследство на Британија, блогот на Пол е извор на кој се користи.Како искусен патник, блогот на Пол не е ограничен само на правливите тома од минатото. Со остро око за авантура, тој често започнува со истражувања на лице место, документирајќи ги своите искуства и откритија преку неверојатни фотографии и привлечни наративи. Од грубите висорамнини на Шкотска до живописните села на Котсволдс, Пол ги носи читателите на своите експедиции, откривајќи скриени скапоцени камења и споделувајќи лични средби со локалните традиции и обичаи.Посветеноста на Пол за промовирање и зачувување на наследството на Британија се протега и надвор од неговиот блог. Тој активно учествува во иницијативите за конзервација, помагајќи да се обноват историските локалитети и да се едуцираат локалните заедници за важноста од зачувување на нивното културно наследство. Преку својата работа, Павле се стреми не само да едуцира и забавува, туку и да инспирира поголема благодарност за богатата таписерија на наследството што постои насекаде околу нас.Придружете му се на Пол на неговото волшебно патување низ времето додека ве води да ги отклучите тајните на минатото на Британија и да ги откриете приказните што ја обликувале нацијата.