Сер Ернест Шеклтон и издржливост

 Сер Ернест Шеклтон и издржливост

Paul King

Сер Ернест Шеклтон, смелиот истражувач, е најдобро запаметен по тргнувањето на судбоносното патување на бродот Ендјуранс во обид да го премине Антарктикот.

Англо-ирски авантурист, тој стана клучна фигура во ера подоцна окарактеризирана како „Херојско доба на истражувањето на Антарктикот“, благодарение на пофалните и амбициозни напори на Шеклтон и другите како него.

Во август 1914 година, наспроти позадината на војната во Европа, Шеклтон тргна на експедиција до Антарктикот, што за малку ќе го чинеше живот.

Неговата способност да преживее и да го чува остатокот од неговиот екипаж безбеден додека беше заробен две години, сè уште останува извонредна приказна во која се слави неговиот херојство и лидерство.

Раниот живот на Шеклтон започна во февруари 1874 година, роден во округот Килдер во Ирска, второ од десетте деца. Неговото семејство набрзо се откорнало и се преселило во Лондон каде што израснал Шеклтон.

Ернест Шеклтон на 16 години

Намерно да го следи својот пат, на шеснаесет години тој се приклучил на трговската морнарица, соборувајќи ги желбите на неговиот татко тој да посетува медицинско училиште. На возраст од осумнаесет тој веќе го има постигнато чинот прв колега и само шест години подоцна бил сертифициран мајстор маринер.

Неговото време во морнарицата се покажало како просветителско искуство за авантуристички млад човек како Шеклтон како тој можеше да ги истражува и прошири своите хоризонти, на крајот поттикнувајќи го да постигне повеќецели.

Во 1901 година, тој се приклучил на својата прва експедиција на Антарктикот, предводена од ценетиот британски поморски офицер Роберт Фалкон Скот. Патувањето вклучуваше предизвикувачко патување до Јужниот Пол и беше заедничко вложување со Кралското друштво и Кралското географско друштво.

Наречена како Експедиција Дискавери, именувана по бродот, Скот и неговиот тим тргнаа на нивниот патување на 6 август 1901 година со голема поддршка од кралот Едвард VIII.

Исто така види: Неговото кралско височество Војводата од Единбург

Ернест Хенри Шеклтон, капетанот Роберт Фалкон Скот и д-р Едвард Адријан Вилсон на експедицијата Дискавери, 2 ноември 1902 година

Потфатот имаше различни цели, од кои некои беа научни и мотивирани од учеството на Кралското друштво, додека другите цели беа едноставно истражувачки. Од второто, големо достигнување требаше да следи бидејќи патувањето до Јужниот пол ги однесе Скот, Шеклтон и Вилсон на значителна географска широчина, само околу 500 милји подалеку од полот. Ова беше прекрасно достигнување, прво од ваков вид, но патувањето назад се покажа премногу за Шеклтон.

На работ на физичката исцрпеност, неговото тело не можеше да поднесе повеќе од исцрпувачките предизвици и тој беше принуден да ја напушти експедицијата рано и да се врати дома.

Исто така види: Историски водич за Корнвол

Кога се врати во Англија, Шеклтон направи голем потег во кариерата: откако служеше толку долго во морнарицата, тој реши наместо тоа да ја прифати кариерата во новинарството.

0>Во просторот нанеколку години тој исто така направи неуспешен обид да стане член на парламентот, како и да служи како дел од Шкотското географско друштво. сè уште многу му е на ум.

Во 1907 година тој направи втор обид да ја постигне оваа цел, овој пат стигнувајќи до локација која го одведе на речиси 100 милји од неговата цел. Водејќи ја својата група на бродот „Нимрод“, Шеклтон и неговите луѓе можеа да се искачат на планината Еребус пред да бидат запрени поради лошите услови и да бидат принудени да се вратат. , 19 милји од МекМурдо, 1908 година

Како дел од неговата експедиција, беа акумулирани важни научни податоци, со што Шеклтон доби витез при неговото враќање во Англија.

Сепак, само неколку години подоцна Шеклтон бил разочаран кога открил дека неговиот сон да стигне до Јужниот пол веќе бил остварен од друг, норвешки истражувач по име Роалд Амундсен.

Ова достигнување го следел неговиот поранешен командант Роберт Скот кој исто така стигна до Јужниот Пол, но за жал го загуби животот при враќањето дома.

Иако овој успех се покажа како удар за Шеклтон и професионално и лично, неговата желба да истражува остана непречена. Принуден да ги преиспита своите цели, неговата нова цел беше уште поамбициозна: да го помине континентотАнтарктик.

Значи, датумот беше одреден; во 1914 година Шеклтон го направи своето трето патување на Антарктикот како дел од Империјалната транс-антарктичка експедиција на бродот „Издржливост“. Замислата на Шеклтон, неговата решеност да создаде трајно наследство на истражување беше во срцето на овој амбициозен проект да се направи првиот копнен премин на Антарктикот.

Задачата за Шеклтон и неговите луѓе беше застрашувачка и бараше голема подготовка. Планот беше да пловат до Веделското Море и да слетаат во близина на заливот Вахсел каде што ќе тргнат на марш низ континентот преку Јужниот пол.

Не можејќи да ги постигнат овие цели во само една група, дополнителна група мажи би поставил камп во МекМурдо Саунд од каде што би се поставиле низа складишта за да се обезбедат доволно резерви за да се одржи трекинг забавата во текот на нивното патување.

Се користеа два брода: Аурора, за снабдување депо тим и Едуранс, едреник со три јарболи за Шеклтон и неговите смели патници. Бродот бил изграден и завршен во 1912 година во Сандефјорд од страна на мајсторот на бродоградител Кристијан Јакобсен, кој би се погрижил бродот да биде изграден за издржливост. рутата на тимот за поддршка. Црвено: Патување на издржливост. Жолта: Нанос на издржливост во мразот. Зелено: Лебдат од морскиот мраз по потонувањето на Едуранс. Темно сина: Патување на чамецот за спасување ЏејмсКерд. Светло сина: Планирана транс-антарктичка рута. Портокал: Патување на Аурора до Антарктикот. Розово: Повлекување на Аурора. Браун: маршрута на складиштето за снабдување

На 1 август 1914 година, токму кога војната се наѕираше на хоризонтот, Шеклтон и неговиот тим од дваесет и седум луѓе заминаа од Лондон и испловија на ова смело патување до Јужниот Пол и подалеку.

За само неколку месеци, бродот стигна до Јужна Џорџија во јужниот дел на Атлантикот, што, не знаејќи за Шеклтон и неговиот екипаж, ќе биде нивниот последен пат на суво речиси петстотини дена.

На 5 декември 1914 година, тие продолжија со планираното патување, но нивната стратегија да стигнат до нивната следна база беше фрлена во воздух кога останаа заробени од мраз во Веделското Море пред да имаат шанса да стигнат до нивната наменета станица во заливот Вахсел.

Како што ситуацијата се влошуваше, бродот беше смачкан од мразот и почна да се движи во правец на север.

Издржливост заробена во мразот

Како што бродот почна да тоне, Шеклтон и неговиот екипаж беа принудени да ја прифатат својата судбина, заглавени на лист мраз во бруталната зима на Антарктикот во 1915 година.

Бродот на крајот потона во длабочините, Шеклтон и неговата екипа сега се сместени во кампови на несигурни ледени плочи.

По неколку месеци преживување во такви незамисливи околности, во април 1916 година Шеклтон тргна во мисија да избега и да стигне до земјата. Опасна иризичен потфат, тој ги водеше своите луѓе со решителна храброст и покрај сите очигледни пречки за нивниот опстанок.

Екипажот тргна на ова патување, оставајќи ги ледените плочи и преполнувајќи се во три мали чамци за да стигне до наменетата дестинација на островот Слон, планински остров во надворешниот тек на Јужните Шетландски Острови.

На крајот, по седум предавнички дена на море, екипажот безбедно пристигна на својата дестинација. Иако беа благодарни што стапнаа на цврста земја, тие сè уште не беа поблиску до спасување на толку оддалечен и ненаселен остров, далеку од кој било друг човечки живот.

Ернест Шеклтон

Со мали шанси да преживее на островот, Шеклтон ги презеде работите во свои раце и уште еднаш тргна во еден од неговите мали чамци за спасување со петмина негови луѓе за да најде помош.

За чудо, бродот и неговите патници успеаја да пловат назад кон Јужна Џорџија и за шеснаесет дена стигнаа до островот за да побараат помош.

Сега поблиску од кога и да е спасувачката мисија да му дојде на помош на неговиот мажи, Шеклтон направи едно последно патување низ островот Јужна Џорџија до местото каде што знаеше дека е поставена станицата за китови.

Од оваа нова локација и со помош која сега е во потрага, Шеклтон не ги изневери своите луѓе и започна успешна спасувачка мисија на островот Слон каде што беше остатокот од неговата екипачекање.

Навистина неверојатно, ниту еден од тимот од дваесет и седум лица или Шеклтон не умре во овие предавнички околности. Во август 1916 година, спасувачката мисија ги извлекла мажите „Истрајност“ од островот Слон и сите биле безбедно вратени дома. бродот Аурора, но сепак продолжи да ги снабдува резервите. На крајот, барајќи спас, дружината мажи за жал загуби три животи во тој процес.

Иако трансконтиненталното патување не беше постигнато, Шеклтон постигна подвиг можеби уште поимпресивен. Способноста да ги спаси и заштити своите луѓе, живеејќи на ледени покривки со месеци, пловејќи во мал брод шеснаесет дена преку океанот и пешачејќи низ остров за да организираат спасување, успешната приказна беше нивниот опстанок.

Во 1919 година, Шеклтон ги запишал извештаите за овој извонреден потфат во својата книга „Југ“, која ја документирала неверојатната и зачудувачки приказна. Екипажот беше предодреден да биде наследството што го остави зад себе Шеклтон.

Во 1921 година, тој повторно тргна да ги оствари своите соништа за истражување: за жал, оваа четврта експедиција требаше да биде негова последна бидејќи умре од срцев удар во јануари 1922 година.

Додека Шеклтон не ја исполни својата крајна цел,неговата успешна спасувачка мисија беше многу поепска отколку што некој, вклучително и тој самиот, можеше да замисли.

Џесика Брејн е хонорарна писателка специјализирана за историја. Со седиште во Кент и љубител на сите нешта историски.

Објавено на 5 август 2020 година

Paul King

Пол Кинг е страстен историчар и страствен истражувач кој го посветил својот живот на откривање на волшебната историја и богатото културно наследство на Британија. Роден и израснат во величественото село на Јоркшир, Пол разви длабоко ценење за приказните и тајните закопани во древните пејзажи и историските знаменитости што ја прекриваат нацијата. Со диплома по археологија и историја на реномираниот Универзитет во Оксфорд, Пол поминал години истражувајќи во архивите, ископувајќи археолошки локалитети и започнувајќи авантуристички патувања низ Британија.Љубовта на Пол кон историјата и наследството е опиплива во неговиот живописен и привлечен стил на пишување. Неговата способност да ги пренесе читателите назад во времето, потопувајќи ги во фасцинантната таписерија од минатото на Британија, му донесе почитувана репутација како истакнат историчар и раскажувач. Преку неговиот волшебен блог, Пол ги поканува читателите да му се придружат на виртуелно истражување на историските богатства на Британија, споделувајќи добро истражени сознанија, волшебни анегдоти и помалку познати факти.Со цврсто уверување дека разбирањето на минатото е клучно за обликувањето на нашата иднина, блогот на Пол служи како сеопфатен водич, презентирајќи им на читателите широк спектар на историски теми: од енигматичните древни камени кругови на Авебери до прекрасните замоци и палати кои некогаш биле сместени кралеви и кралици. Без разлика дали сте искусенентузијаст за историја или некој кој бара вовед во воодушевувачкото наследство на Британија, блогот на Пол е извор на кој се користи.Како искусен патник, блогот на Пол не е ограничен само на правливите тома од минатото. Со остро око за авантура, тој често започнува со истражувања на лице место, документирајќи ги своите искуства и откритија преку неверојатни фотографии и привлечни наративи. Од грубите висорамнини на Шкотска до живописните села на Котсволдс, Пол ги носи читателите на своите експедиции, откривајќи скриени скапоцени камења и споделувајќи лични средби со локалните традиции и обичаи.Посветеноста на Пол за промовирање и зачувување на наследството на Британија се протега и надвор од неговиот блог. Тој активно учествува во иницијативите за конзервација, помагајќи да се обноват историските локалитети и да се едуцираат локалните заедници за важноста од зачувување на нивното културно наследство. Преку својата работа, Павле се стреми не само да едуцира и забавува, туку и да инспирира поголема благодарност за богатата таписерија на наследството што постои насекаде околу нас.Придружете му се на Пол на неговото волшебно патување низ времето додека ве води да ги отклучите тајните на минатото на Британија и да ги откриете приказните што ја обликувале нацијата.