Славната револуција 1688 година

 Славната револуција 1688 година

Paul King

Џејмс Стјуарт, седмиот Џејмс кој владеел со Шкотска и вториот кој владеел со Англија, бил суден да биде последниот крал на Стјуарт кој некогаш седнал на британскиот трон. Можеби иронично, монархијата на Стјуарт за првпат владеела со двете нации кога Елизабета I умрела во март 1603 година, а Џејмс VI од Шкотска, исто така, станал Џејмс I од Англија. Сепак, некако, ниту 100 години подоцна, оваа горда кралска куќа беше завршена. Но, што навистина се случило за да го промени лицето на историјата на овие големи земји пред сите тие векови?

Надмоќта на Џејмс по смртта на Чарлс II во 1685 година беше дочекана со голем ентузијазам и во Англија и во Шкотска. Меѓутоа, само 3 години подоцна неговиот зет го зазеде неговото место во историјата. Џејмс стана непопуларен во месеците по неговото крунисување поради голем број фактори: тој се залагаше за поарбитрарен пристап кон владата, тој брзо се обиде да ја зголеми моќта на монархијата, па дури и да владее без парламент. Џејмс успеа да го задуши бунтот во тоа време и го задржа тронот и покрај обидот на војводата од Монмаут да го собори што заврши во битката кај Сеџмур во 1685 година.

Исто така види: 41 Саем на ткаенина - најстарата куќа во градот Лондон.

Кралот Џејмс II

Меѓутоа, веројатно главниот проблем со владеењето на Џејмс во Англија беше тоа што тој беше католик и тврдоглаво. Англија не беше и Џејмс ги издигна католиците на позиции на моќ само во политиката и војскатауспеал дополнително да го отуѓи народот. До јуни 1688 година, на многу благородници им беше доста од тиранијата на Џејмс и го поканија Вилијам од Оринџ во Англија. Иако, во тоа време, да се направи она што не беше точно јасно. Некои сакаа Вилијам целосно да го замени Џејмс бидејќи Вилијам беше протестант, други мислеа дека може да помогне да се исправи бродот и да се управува Џејмс по многу попомирлив пат. Други сакаа стравот од инвазија на Вилијам суштински да го исплаши Џејмс да владее поколаборативно.

Меѓутоа, многумина воопшто не сакаа да го заменат Џејмс; навистина постоеше широко распространет страв од враќање на граѓанската војна. Сè уште имаше, во живо сеќавање, болката и хаосот од граѓанската војна и враќањето на крвавиот хаос што претходно го врати кралот Стјуарт на престолот не беше посакуван, едноставно да се собори друг!

Вилијам од Оринџ не само што бил поканет да интервенира затоа што бил протестантски принц кој можел да и помогне на земјата, туку затоа што бил оженет со ќерката на Џејмс, Мери. Ова му даде легитимитет на Вилијам, а исто така и идеја за континуитет.

Џејмс беше болно свесен за неговата растечка непопуларност и до 30 јуни 1688 година неговата политика на произволна влада и „попеја“ беа толку непријатни за нацијата што писмото беше испратен во Холандија, за да ги донесе Вилијам и неговата војска во Англија. Вилијам прописно започна со подготовките. За тоа време Џејмс страдаше од ужасно крвавење од носот и помина премногумногу време жалејќи се за недостатокот на наклонетост на земјата кон него во писмата до неговите ќерки, секоја помаудална од останатите. Навистина, поминаа неколку месеци пред Вилијам на крајот да пристигне во Англија; тој слета, без противење, во Бриксам, Девон на 5-ти ноември. Ќе поминаа уште неколку месеци пред тој и неговата сопруга Мери на крајот да бидат помазани за крал и кралица на Англија, на 11 април 1689 година.

Сè уште постоеше лојалност кон Џејмс и дали католик или протестант, многумина сè уште веруваа дека Бог го поставил на престолот и како таков му се должела верност. Дури и оние што го поканија Вилијам не беа секогаш сигурни дека узурпирањето на монархот е правилен начин на дејствување. Две работи го сменија ова: првата беше летот на Џејмс од Лондон. Откако дознал дека Вилијам е на пат, Џејмс побегнал од градот и славно го фрлил Кралскиот печат во Темза. Ова беше неверојатно симболично, целиот кралски бизнис бараше печат. За Џејмс да го фрли, некои го земаа како знак на неговата абдикација.

Второ, лозата на Џејмс беше доведена во прашање. Се ширеа гласини дека синот на Џејмс е вонбрачен, дека воопшто не е роден од Џејмс или уште пошокантно, дури и не е бебе на Мери. Имаше секакви чудни теории. Најпознато беше дека во палатата било прошверцувано бебе во тава за кревет, а овој преместувач бил изведен како наследник на Џејмс.

Оние коикои сакаа да го заменат Џејмс со Вилијам, сè уште беа немирни за автентичноста на нивните постапки. Наједноставниот начин да се увери јавноста дека курсот на дејствување е правилен би бил да се инкриминира самиот Џејмс. Ако кралот бил измамник и лажго, тогаш тој го изгубил секое право на тронот и на земјата. Овие обвинувања потоа беа дискредитирани и се чини дека наследниците на Џејмс беа токму тоа. Но, оваа гласина им даде на оние што ќе го отстранат причините што им беа потребни, а прашањата секогаш остануваа околу следните Стјуарти, познати како Стариот претендент, а потоа и Младиот претендент, што на крајот доведе до бунтовите на Јакобитите (но тоа е друга приказна!). 1>

Исто така види: Замокот Кенилворт

Несомнено постоеше желба да се легитимира поканата на друг монарх во Лондон; ова беше направено со расправање против католицизмот на Џејмс, но пред сè со делегитимирање на потомците на Џејмс. Ако Џејмс го копилираше наследството, тогаш тој не беше способен да владее. Неговата сопруга била подложена на понижување по понижување (вклучувајќи ги и најинтимните детали за нејзината долна облека за време на бременоста и породувањето дискутирани во Советот за тајност) од оние што биле решени да ја поткопаат неговата лоза и, следствено, неговиот интегритет. Тие успеаја. Џејмс побегнал во Франција, а Вилијам од Оранж го зазел неговото место како крал на Англија во февруари 1689 година и Шкотска во мај 1689 година, соодветно.

Револуцијата од 1688 година енаречени многу работи: славни, без крв, безволни, случајни, популарни... списокот продолжува. Лесно е да се види зошто има толку многу суперлативи поврзани со таков составен настан во историјата на земјата. Отстранувањето на Стјуартите, поточно Џејмс, беше следствено раѓање на јакобитизмот, т.н. затоа што латинскиот (јазикот на Католичката црква) за Џејмс е Jacomus, па оттука неговите цврсти поддржувачи беа наречени Јакобити. Во Шкотска до ден-денес остануваат такви, кои сè уште се лојални на идејата за кралевите Стјуарт и кои продолжуваат да наздравуваат за младиот претендент, Бони принцот Чарли, кој стана „Кралот над водата“ во егзил во Франција, со виски секој Барнс. Ноќ.

Кредибилитетот на револуцијата што ја собори монархијата на Стјуарт на крајот беше превариран на една смешна фикција; копиле бебе и кревет-тава. Можеби, ако размислиме, посоодветен суперлатив за настаните од 1688-1689 година би бил „Неверојатната револуција“.

Од г-ѓа Тери Стјуарт, хонорарен писател.

Paul King

Пол Кинг е страстен историчар и страствен истражувач кој го посветил својот живот на откривање на волшебната историја и богатото културно наследство на Британија. Роден и израснат во величественото село на Јоркшир, Пол разви длабоко ценење за приказните и тајните закопани во древните пејзажи и историските знаменитости што ја прекриваат нацијата. Со диплома по археологија и историја на реномираниот Универзитет во Оксфорд, Пол поминал години истражувајќи во архивите, ископувајќи археолошки локалитети и започнувајќи авантуристички патувања низ Британија.Љубовта на Пол кон историјата и наследството е опиплива во неговиот живописен и привлечен стил на пишување. Неговата способност да ги пренесе читателите назад во времето, потопувајќи ги во фасцинантната таписерија од минатото на Британија, му донесе почитувана репутација како истакнат историчар и раскажувач. Преку неговиот волшебен блог, Пол ги поканува читателите да му се придружат на виртуелно истражување на историските богатства на Британија, споделувајќи добро истражени сознанија, волшебни анегдоти и помалку познати факти.Со цврсто уверување дека разбирањето на минатото е клучно за обликувањето на нашата иднина, блогот на Пол служи како сеопфатен водич, презентирајќи им на читателите широк спектар на историски теми: од енигматичните древни камени кругови на Авебери до прекрасните замоци и палати кои некогаш биле сместени кралеви и кралици. Без разлика дали сте искусенентузијаст за историја или некој кој бара вовед во воодушевувачкото наследство на Британија, блогот на Пол е извор на кој се користи.Како искусен патник, блогот на Пол не е ограничен само на правливите тома од минатото. Со остро око за авантура, тој често започнува со истражувања на лице место, документирајќи ги своите искуства и откритија преку неверојатни фотографии и привлечни наративи. Од грубите висорамнини на Шкотска до живописните села на Котсволдс, Пол ги носи читателите на своите експедиции, откривајќи скриени скапоцени камења и споделувајќи лични средби со локалните традиции и обичаи.Посветеноста на Пол за промовирање и зачувување на наследството на Британија се протега и надвор од неговиот блог. Тој активно учествува во иницијативите за конзервација, помагајќи да се обноват историските локалитети и да се едуцираат локалните заедници за важноста од зачувување на нивното културно наследство. Преку својата работа, Павле се стреми не само да едуцира и забавува, туку и да инспирира поголема благодарност за богатата таписерија на наследството што постои насекаде околу нас.Придружете му се на Пол на неговото волшебно патување низ времето додека ве води да ги отклучите тајните на минатото на Британија и да ги откриете приказните што ја обликувале нацијата.