Вилијам Освојувачот

 Вилијам Освојувачот

Paul King

Победата што ја уживаше Вилијам Освојувачот во битката кај Хестингс ја прекина доминацијата на англосаксонците и ја воведе норманската ера која со себе донесе свои искушенија и неволји.

Со неговите ескапади славно прикажани на таписеријата Баје, успесите на Вилијам ќе помогнат да се редефинира историјата на Британските острови, со што ќе стане еден од највлијателните личности во британската историја.

Неговиот ран живот сепак требаше да се дефинира со статус како вонбрачен син на војводата Роберт I од Нормандија и неговата љубовница Херлева. Роден околу 1028 година, тој стана познат како „Копиле Вилијам“, означувајќи ја неговата нелегитимност што влијаеше на неговата судбина да го наследи својот татко.

Во меѓувреме, Роберт I реши во 1034 година да тргне на аџилак во Ерусалим и свика собор пред да замине, појаснувајќи го Вилијам како негов наследник. Ова би било последното што норманскиот магнат го видел, бидејќи Роберт никогаш не се вратил, умрел во Никеја на своето патување дома.

Со оглед на тоа што неговиот татко не успеал да создаде легитимен наследник, несигурната судбината почива во рацете на норманските борци.

Вилијам Освојувачот

Смртта на Роберт на тој начин го поттикна младиот Вилијам во центарот на вниманието, но тој имаше доволно среќа да покрај францускиот крал Хенри I ја ужива поддршката и од неговиот пра-вујко, надбискупот Роберт. Со такви истакнати поддржувачиподдржувајќи го неговото наследство во војводството на неговиот татко, и покрај неговата нелегитимност, беше поставена сцената за тој да стане војвода од Нормандија. Надбискупот Роберт почина во 1037 година, фрлајќи ја Нормандија во состојба на политички неред.

И покрај тоа што доби поддршка од кралот Хенри, моќта на Вилијам во војводството беше загрозена од бунтовничките сили, а еден особено отворен критичар беше Гај од Бургундија.

Во 1047 година, во битката кај Вал-ес-Дун во близина на Каен, кралот Хенри и Вилијам успеале да победат против бунтовничките сили, но дури во 1050 година младиот војвода успеал да го принуди Гај на Бургундија во егзил.

Во меѓувреме, моќта во војводството сè уште беше многу подготвена, додека Вилијам се обиде да ја консолидира својата моќ со протерување на Џефри Мартел од Мејн и обезбедување на власт над семејството Белем.

Сепак, Вилијам требаше да доживее поголем бунт против неговиот наследен авторитет кога кралот и Мартел заедно со другите истакнати нормански благородници сакаа да ја оспорат моќта на Вилијам.

Оние кои сакаа да ги задржат своите бази на моќ, вклучувајќи го и самиот крал Хенри, сега на Вилијам гледаа со сомнеж.

Така, во 1054 година тој се соочи со инвазија од два дела: првата воена група предводена од кралот Хенри, за што Вилијам се зафатисамиот тој и другиот, соочени од поддржувачите на Вилијам во битката кај Мортемер.

Резултатот од овие битки ќе вклучи соборување на архиепископот Маугер, кој беше закана за војводската моќ на Вилијам и означи пресуден момент за Вилијам, како тој продолжи да стекнува основа и доверба.

Додека заканите од неговите непријатели се појавија во следната деценија, смртта на грофот Џефри и кралот Хенри во 1060 година, цврсто и трајно му даде на Вилијам превласта и простор за дишење на да ја консолидира својата моќ и да го заврши долгиот процес на наследување на неговиот татко како војвода од Нормандија.

Покрај тоа, во неговиот растечки авторитет му помогнал бракот со Матилда од Фландрија, кој на Вилијам му обезбедил многу потребен сојуз со земјата. Заедницата ќе се покаже како најуспешна, и лично и политички, со бракот што ќе роди четири сина кои ќе ја наследат неговата титула, како и ќе ги зацврсти статусот и врските во континентална Европа.

Исто така види: Бисерни кралеви и кралици

Со борбата за неговата позиција како војвода сега повеќе, Вилијам можеше да си дозволи да го насочи своето внимание на други работи.

Смртта на Едвард Исповедникот, од таписеријата на Баје

Едно такво издание кое беше на големо значење за него беше неговата позиција како претендент за англискиот престол, откако Едвард Исповедникот умре на 5 јануари 1066 година без деца. Додека Вилијам, кој беше првиот братучед на Едвард еднаш отстранет, бешеХаролд Годвинсон, наводно, нареден како наследник на тронот, имал други идеи.

Додека семејството Годвин растеше во сила за време на втората половина од владеењето на Едвард, нивното справување со бунтовите и во северна Англија и во Велс помогна да се утврди Харолд како следен наследник додека Едвард лежеше на смртна постела.

Прашањето за сукцесијата на тој начин го круниса своето грдо глава уште еднаш со судбината на англиската монархија која сега е загрозена.

На 6 јануари 1066 година, Харолд бил крунисан во Вестминстерската опатија. Не знаејќи за него, тој требаше да биде последниот англосаксонски англиски крал.

Харолд II, Баје таписерија

Новокрунисаниот Харолд Втори сепак не бил во удобна положба, бидејќи неговото барање за престолот било загрозено од оние во неговиот сопственото семејство, вклучително и неговиот брат Тостиг кој беше во егзил додека кралот Харалд Хардрада од Норвешка, исто така, имаше право на англискиот престол.

Исто така види: Големото лондонско торнадо од 1091 година

Во меѓувреме, против оваа позадина, војводата Вилијам од Нормандија почна да се подготвува да ја нападне Англија и да ја преземе што му беше ветено.

Вилијам веќе се покажа како силен водач, воен кандидат и ако треба, безмилосен во потрагата по моќ.

Со очите цврсто вперени наградата, тој се зафати со своите воени подготовки за кои ќе бидат потребни месеци за да се завршат, вклучително и изградба на голема флота во која ќе ја започне својата инвазија на Англија.

Сите логистички елементи беаразгледани внимателно, вклучувајќи ја не само вредноста на воениот материјал како што се мечеви, копја и стрели, туку и други одредби како што се храна, металски работници и други стоки и луѓе поврзани со инфраструктурата, што ја покажува посветеноста на Вилијам на оваа инвазија.

За дополнително да ја зајакне својата позиција, средновековниот хроничар Вилијам Поатје изјави дека војводата има корист и од поддршката на папата Александар II, кој му го дал папското знаме како знак на одобрување.

Додека подготовките започнале , во април гледањето на Халеевата комета беше видено од многумина за да се потврди судбината на Вилијам да ја нападне Англија и последователно беше снимено во таписеријата Баје. 600 бродови, 7.000 луѓе, вклучително и војници од Нормандија, Фландрија и Бретања кои веќе чекаа инструкции за вливот на реката Дивс.

На 28 септември 1066 година, со поволни временски услови, флотата на Вилијам го направи патувањето низ каналот без противници и слета во Певенси.

Штом пристигнаа, норманските напаѓачи го реализираа својот план и отпатуваа за Хестингс каде што подигнаа утврдувања и изградија дрвен замок.

Во меѓувреме, веста за нивното пристигнување конечно стигна до кралот Харолд кој потоа отпатува на југ сомала војска на располагање. Не можејќи брзо да собере војници и сè уште се опоравува од битката кај Стемфорд Бриџ во близина на Јорк, неговиот брат Гирт се обидел да купи повеќе време за кралот и неговите трупи изморени од битка, но тоа падна на глуви уши.

На На 14 октомври 1066 година во 9 часот наутро започна една од најпознатите битки во англиската историја: битката кај Хестингс.

На бојното поле, трупите на Харолд ја имаа топографската предност бидејќи беа засновани на гребен над Норманите, принудувајќи ги првите напади од страна на Норманите на угорницата. Првично Вилијам и неговите луѓе не можеа да се пробијат, бидејќи неговата пешадија ја пречекаа копја и секири и не беа во можност да навлезат во англиската одбрана. и бегајќи по удолницата, предизвикувајќи некои од англиските сили да го прекинат рангирањето во потера. Ова се покажа како тактичка грешка бидејќи и овозможи на коњаницата на Вилијам да ги отсече гонителите.

Откако оваа тактика се покажа како ефикасна, Вилијам реши да ја употреби уште двапати за време на битката, преправајќи се дека бега, а потоа ги изолираше нивните гонители, удирајќи ги Англичаните со стрели како и тие.

Битката кај Хестингс

Последниот удар за Англичаните дојде кога Харолд беше ранет на бојното поле, подоцна прикажан на таписеријата Баје со стрела кон окото. Тој потоа ќе умре, водејќи ја преостанатата отпорност наАнглиската одбрана ќе се урне без негово присуство.

Во самракот битката го достигна својот крај, а со тоа и крајот на англосаксонската доминација.

Битката беше личен и политички успех за Вилијам, бидејќи ефективно го отстрани секое постоечко противење на неговите претензии за англискиот трон. Недолго потоа неговата средба со црковните водачи и благородништвото во Малиот Беркамстед ја зацврсти неговата позиција како иден крал.

По оваа средба, на Божиќ 1066 година, Вилијам, војводата од Нормандија беше крунисан во Вестминстерската опатија, воведувајќи нова ера на норманска доминација и трајно менување на англосаксонското општество.

Сега со огромна и голема империја на располагање, тој ќе направи договори за Англија пред да се врати во Нормандија. неуспешно, од страна на оние кои сметаа дека е нивна должност да се борат против норманската хегемонија како што се Хереард на будењето и Еадрик дивината.

Иако се упатуваа конзистентни закани и се свикуваа состаноците на бунтовниците, владеењето на моќта на Вилијам остана.

Во последните години од неговото владеење, англо-саксонското општество се префрли со ефектите од масовната прераспределба на земјиштето на оние кои беа лојални на Вилијам и Големиот домесдеј нарачан од самиот крал како истражување на неговото кралство. Во тоа време биле изградени замоции новото норманско благородништво се населило во животот во нивните нови земји.

Сега со распространето кралство за истражување, тој го помина остатокот од својот живот на континентот. Починал во северна Франција во септември 1087 година, тој бил погребан во Каен.

Вилијамовата инвазија на Англија оставила огромен печат на цел народ, култура и општество, но никој не претрпел таква трансформација како самиот човек. започнувајќи го својот живот како „Копиле Вилијам“ и завршувајќи го како „Вилијам Освојувачот“.

Џесика Брејн е хонорарна писателка специјализирана за историја. Со седиште во Кент и љубител на сите нешта историски.

Paul King

Пол Кинг е страстен историчар и страствен истражувач кој го посветил својот живот на откривање на волшебната историја и богатото културно наследство на Британија. Роден и израснат во величественото село на Јоркшир, Пол разви длабоко ценење за приказните и тајните закопани во древните пејзажи и историските знаменитости што ја прекриваат нацијата. Со диплома по археологија и историја на реномираниот Универзитет во Оксфорд, Пол поминал години истражувајќи во архивите, ископувајќи археолошки локалитети и започнувајќи авантуристички патувања низ Британија.Љубовта на Пол кон историјата и наследството е опиплива во неговиот живописен и привлечен стил на пишување. Неговата способност да ги пренесе читателите назад во времето, потопувајќи ги во фасцинантната таписерија од минатото на Британија, му донесе почитувана репутација како истакнат историчар и раскажувач. Преку неговиот волшебен блог, Пол ги поканува читателите да му се придружат на виртуелно истражување на историските богатства на Британија, споделувајќи добро истражени сознанија, волшебни анегдоти и помалку познати факти.Со цврсто уверување дека разбирањето на минатото е клучно за обликувањето на нашата иднина, блогот на Пол служи како сеопфатен водич, презентирајќи им на читателите широк спектар на историски теми: од енигматичните древни камени кругови на Авебери до прекрасните замоци и палати кои некогаш биле сместени кралеви и кралици. Без разлика дали сте искусенентузијаст за историја или некој кој бара вовед во воодушевувачкото наследство на Британија, блогот на Пол е извор на кој се користи.Како искусен патник, блогот на Пол не е ограничен само на правливите тома од минатото. Со остро око за авантура, тој често започнува со истражувања на лице место, документирајќи ги своите искуства и откритија преку неверојатни фотографии и привлечни наративи. Од грубите висорамнини на Шкотска до живописните села на Котсволдс, Пол ги носи читателите на своите експедиции, откривајќи скриени скапоцени камења и споделувајќи лични средби со локалните традиции и обичаи.Посветеноста на Пол за промовирање и зачувување на наследството на Британија се протега и надвор од неговиот блог. Тој активно учествува во иницијативите за конзервација, помагајќи да се обноват историските локалитети и да се едуцираат локалните заедници за важноста од зачувување на нивното културно наследство. Преку својата работа, Павле се стреми не само да едуцира и забавува, туку и да инспирира поголема благодарност за богатата таписерија на наследството што постои насекаде околу нас.Придружете му се на Пол на неговото волшебно патување низ времето додека ве води да ги отклучите тајните на минатото на Британија и да ги откриете приказните што ја обликувале нацијата.