Bramah's Lock

 Bramah's Lock

Paul King

Gjatë shekujve, qarku i Yorkshire në veri të Anglisë ka nxjerrë disa njerëz shumë të famshëm.

Shiko gjithashtu: Të hutuar për Kriket?

Motrat Brontë, kapiten Cook eksploruesi, William Wilberforce dhe Chippendale, prodhuesi i shkëlqyer i mobiljeve, për të përmendur vetëm një pak.

Por ka një tjetër burrë nga Yorkshire, një shpikës pjellor, i cili konsiderohet si një meritë për qarkun e tij edhe sot, rreth 200 vjet pas vdekjes së tij.

Emri i tij ishte Joseph Bramah, një djali i fermerit, i lindur në 1748. Shpikja e tij e zgjuar përdoret ende sot – Bramah Lock.

Ky nuk ishte frymëzimi i tij i vetëm pasi ai shpiku gjithashtu pompat e birrës, një dollap uji dhe një makinë për numërimin e kartëmonedhave.

Bramah shpiku gjithashtu presin hidraulike dhe një makinë për prodhimin e ujit të gazuar dhe sugjeroi që lëvizja e një anijeje mund të përmirësohej me anë të 'vidave' në 1785!

Në 1773 Bramah eci 170 milje nga Yorkshire në Londër për të kërkuar pasurinë e tij. Gjërat me siguri filluan të përmirësoheshin kur në 1784 ai patentoi idenë e tij të re për një mekanizëm mbyllës.

Ky bravë shkaktoi bujë, pasi ishte një revolucion (punë e fjalës së qëllimshme!) në masat e sigurisë.

Deri në këtë datë, çdo bravë, e lirë apo e kushtueshme, mund të 'zgjidhej' nga kushdo me vetëm një sasi të vogël aftësie.

Bramah deklaroi se brava e tij në formë fuçie me 494 milionë kombinimet e saj të mundshme të pikave ishte e papërshkueshme nga hajdutët. Ai ishte aq i sigurt sa i ofroi një çmim prej 200 guinea të paritperson që mund ta 'zgjidhte'.

Çmimi mbeti i pa kërkuar për 67 vjet derisa një bravandreqës amerikan, Alfred Charles Hobbs, më në fund arriti të zgjidhte bravën pas një pune të vështirë një muaji.

<. 2>

Megjithatë, dizajni ishte aq efektiv sa Bramah Lock, me disa variacione në dizajnin e tij, përdoret ende sot.

Nënshkrimi i Joseph Bramah është marka tregtare e kompanisë Bramah që prodhon kyçet edhe sot e kësaj dite.

Shiko gjithashtu: Parimi Tontine

Paul King

Paul King është një historian i pasionuar dhe eksplorues i zjarrtë, i cili i ka kushtuar jetën e tij zbulimit të historisë magjepsëse dhe trashëgimisë së pasur kulturore të Britanisë. I lindur dhe i rritur në fshatin madhështor të Yorkshire, Paul zhvilloi një vlerësim të thellë për historitë dhe sekretet e varrosura brenda peizazheve të lashta dhe monumenteve historike që mbulojnë kombin. Me një diplomë në Arkeologji dhe Histori nga Universiteti i njohur i Oksfordit, Paul ka kaluar vite duke u gërmuar në arkiva, duke gërmuar vende arkeologjike dhe duke nisur udhëtime aventureske nëpër Britani.Dashuria e Palit për historinë dhe trashëgiminë është e dukshme në stilin e tij të gjallë dhe bindës të të shkruarit. Aftësia e tij për të transportuar lexuesit pas në kohë, duke i zhytur ata në tapiceri magjepsëse të së kaluarës së Britanisë, i ka dhënë atij një reputacion të respektuar si një historian dhe tregimtar i shquar. Nëpërmjet blogut të tij tërheqës, Paul i fton lexuesit që t'i bashkohen atij në një eksplorim virtual të thesareve historike të Britanisë, duke ndarë njohuri të hulumtuara mirë, anekdota magjepsëse dhe fakte më pak të njohura.Me një besim të fortë se të kuptuarit e së kaluarës është çelësi për të formësuar të ardhmen tonë, blogu i Paul shërben si një udhëzues gjithëpërfshirës, ​​duke u paraqitur lexuesve me një gamë të gjerë temash historike: nga rrathët enigmatikë të lashtë prej guri të Avebury deri te kështjellat dhe pallatet madhështore që dikur strehonin mbretërit dhe mbretëreshat. Nëse jeni një i kaliturentuziast i historisë ose dikush që kërkon një hyrje në trashëgiminë magjepsëse të Britanisë, blogu i Paul është një burim i nevojshëm.Si një udhëtar me përvojë, blogu i Palit nuk kufizohet në vëllimet e pluhurosura të së kaluarës. Me një sy të mprehtë për aventura, ai shpesh fillon eksplorimet në terren, duke dokumentuar përvojat dhe zbulimet e tij përmes fotografive mahnitëse dhe rrëfimeve tërheqëse. Nga malësitë e thyera të Skocisë deri në fshatrat piktoreskë të Cotswolds, Paul merr lexuesit me vete në ekspeditat e tij, duke zbuluar gurë të çmuar të fshehur dhe duke ndarë takime personale me traditat dhe zakonet lokale.Përkushtimi i Paul për promovimin dhe ruajtjen e trashëgimisë së Britanisë shtrihet edhe përtej blogut të tij. Ai merr pjesë aktive në nismat e konservimit, duke ndihmuar në restaurimin e vendeve historike dhe edukimin e komuniteteve lokale për rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë së tyre kulturore. Nëpërmjet punës së tij, Pali përpiqet jo vetëm të edukojë dhe argëtojë, por edhe të frymëzojë një vlerësim më të madh për tapiceri të pasur të trashëgimisë që ekziston rreth nesh.Bashkohuni me Paul në udhëtimin e tij magjepsës nëpër kohë ndërsa ai ju udhëzon për të zhbllokuar sekretet e së kaluarës së Britanisë dhe për të zbuluar historitë që formuan një komb.