Pylli Sherwood

 Pylli Sherwood

Paul King

Një nga veçoritë më përcaktuese të qarkut të Nottinghamshire është Sherwood Forest, i cili është një pyll dhe ish-pushkë gjuetie mbretërore, ndoshta më i njohur si vendndodhja për jashtëligjin legjendar Robin Hood.

Në vitin 958 pas Krishtit u quajt Sciryuda, që do të thotë "tokë pyjore që i përkasin Shirit".

Sot, Sherwood Forest është një Rezervat Natyror Kombëtar i caktuar që ende përmban lisa të lashtë që datojnë mijëra vjet më parë, duke e bërë atë jo vetëm një vend me bukuri natyrore të jashtëzakonshme, por një zonë të rëndësishme ruajtjeje, që përmban historinë natyrore të kësaj dikur të madhe dhe pyll të mrekullueshëm.

Shëtitja e kafshëve të egra në pyllin Sherwood

Historia e Sherwood-it dhe marrëdhënia e tij me ata që jetonin nën hijen e tij daton që në kohën romake herë, kur pastrimi i drurit hapi peizazhin dhe krijoi gropë, me shkurre të ulëta, të tilla si shqopa që qarkullojnë peizazhin. Ata njerëz që kanë jetuar në dhe rreth pyllit gjatë shekujve kanë riformuar peizazhin dhe e kanë përcaktuar atë për vitet në vijim.

Për më tepër, pas romakëve, komunitetet bujqësore vendosën një mënyrë jetese në këto pjesë dhe ripërdorën zonën për kullotje, duke krijuar kullota të cilat vinin shkurre më të dendura dhe gëmusha të pyllit.

Në kohën e pushtimit norman në vitin 1066, pylli dukej se do të fitonte një qëllim të ri, këtë herë si një pyll mbretëror gjuetie që do të bëhejpopullor me disa breza mbretërish. Sot është e mundur të shikohen rrënojat e shtëpizës së gjuetisë së mbretit John në fshatin Kings Clipstone.

Peizazhi mesjetar ishte një përzierje e tokave të hapura me bar dhe pyjeve të dendura të përbërë nga thupër dhe dru lisi. Për më tepër, ndërsa pylli u rrit në popullaritetin e tij për t'u përdorur si një terren gjuetie, u shfaqën më shumë parqe drerësh.

Përfundimisht, vendbanimet e mëtejshme në formën e fshatrave dhe qyteteve të reja do të rrisnin tokën e kullotave ndërsa druri u pre për ndërtim , ngrohje dhe qëllime të tjera si ndërtimi i anijeve.

Në shekullin e dymbëdhjetë zona do të bëhej e njohur me urdhra të ndryshëm të krishterë të cilëve iu dha tokë nga Kurora me qëllim që të krijonin abaci të tilla si Abbey e famshme Newstead dhe Rufford Abbey. Fatkeqësisht, gjithçka që ka mbetur nga këto objekte fetare janë rrënoja pas ndikimit të aktit të shpërbërjes së manastireve nga Henri VIII, megjithatë terrenet e tyre mbeten si një testament për vendosjen e njerëzve, fesë dhe kulturës në këtë periudhë të historisë mesjetare britanike.

Ishte gjatë kësaj periudhe që legjenda e Robin Hood dhe "banda e tij e gëzuar e njerëzve" besohej se e quanin Sherwood Forest shtëpinë e tyre. Me dorëshkrimet e hershme që i referohen të jashtëligjshmit si "Robyn hode in scherewode stod", Dorëshkrimi i Katedrales së Lincoln regjistron një këngë të Robin Hood duke iu referuar vendndodhjes së tij në pyll.

Besohej se ky famëkeqi jashtëligjshmi dhe njerëzit e tij banonin në vende të veçanta si lisi i famshëm Major i cili ka mbijetuar për shekuj dhe mund të vizitohet ende sot.

Ky lis i lavdishëm i lashtë është tani një pikë qendrore e parkut të mbetur të vendit. Me statusin e saj të trashëgimisë dhe përpjekjet e mëdha për të ruajtur pemën për shekujt e ardhshëm, nuk mund të mos mrekullohesh me një pemë kaq të bukur dhe historike.

Lisi i madh

Ndërsa mosha e saktë e lisit të madh nuk është përcaktuar, ai besohet të jetë rreth 800-1000 vjeç, peshon rreth 23 ton dhe kanë një perimetër prej 10 metrash dhe një tendë që shtrihet mbi 28 metra.

Ndërsa lisi i madh i ka qëndruar provës së kohës, lisat e tjerë të lashtë fatkeqësisht jo, si zhvillim nga periudha mesjetare e këtej kërcënoi ekosistemin dhe mbijetesën e pyllit.

Në kohën kur Robin Hood dhe njerëzit e tij besohej se kishin banuar në pyll, pyjet mbulonin rreth një të pestën e të gjithë qarkut. Në këtë pikë, një rrugë qendrore që çonte udhëtarët nga Londra deri në York kalonte nëpër Sherwood, duke i lënë ata që përdornin rrugët të cenueshëm ndaj ligjvënësve që mund t'u grabisnin sendet e tyre ndërsa udhëtonin.

Ndërsa legjenda e Robin Hood vazhdon të debatohet, ky personazh heroik është lidhur pazgjidhshmërisht jo vetëm me Sherwood-in, por me të gjithë qarkun si një personazh dhe përfaqësim përcaktues i mesjetës.Nottinghamshire.

Shiko gjithashtu: Kontrabandistë dhe Shkatërrues

Statuja e Robin Hudit përballë kështjellës së Nottinghamit.

Përshkrimi mesjetar shpejt zhvilloi një status pothuajse kult rreth aftësive legjendare luftarake të Robin Hudit si shigjetar dhe shpatar si dhe bujarinë e tij ndaj të varfërve ndërkohë që ai luftonte tiraninë e të pasurve. Rrëfimi i jetës së tij dhe personazhet që e rrethuan, si Maid Marian dhe Sherifi i Nottingham-it, që atëherë është bërë një trashëgimi kulturore e qëndrueshme e cila ka kaluar në letërsi, teatër dhe film.

Ndërkohë, ndërsa Robin Hood dhe njerëzit e tij ecnin në dyshemenë e pyllit, pylli u bë një burim në rritje të ardhurash për banorët e tij mesjetarë. Ai nuk ishte vetëm një burim jete për sa i përket karburantit të brendshëm dhe ndërtimit të shtëpive, por me kalimin e kohës filloi gjithashtu të mbështeste industri të tilla si bujqësia, ku derrat që kullosnin mund të ushqeheshin me lisat. Për më tepër, djegia e qymyrit dhe rrezitja e lëkurës do t'i gjenin gjithashtu pyllit një burim të dobishëm.

Me kalimin e shekujve, përdorimi i pyllit do t'u përshtatej banorëve të tij të rinj dhe në kohën kur Henri VIII kishte miratuar shpërbërjen e manastireve. akt, më shumë ndryshime ishin në vazhdim. Ndikimi në vendet e shenjta fetare si Newstead Abbey dhe Rufford Abbey ishte që ato të binin në tokat e zotërinjve vendas, të cilët nga ana e tyre do t'i transformonin këto ndërtesa në shtëpi madhështore, ndërsa tokat përreth saj do t'i ripërdornin në parqe të mëdha dhekopshte për kënaqësinë e tyre.

Mbetjet e Rufford Abbey dhe parkut përreth.

Ishte në këtë periudhë të mesjetës së vonë kur pronat e mëdha shënuan qarkun, në pronësi nga një elitë e pasur, që toka u rregullua dhe menaxhohej për të siguruar të ardhura më të mëdha. Koleksioni i këtyre pronave u referua si "Dukeries", në pronësi të aristokratëve të titulluar që transformuan tokën dhe kufijtë e saj të fitimit, duke kultivuar tokën dhe prerë pemët të cilat i shitën për ndërtimin e shtëpive, mobiljeve dhe madje edhe ndërtimin e anijeve për marinën në rritje. .

Me kalimin e viteve, ndryshimet e fatit të pyllit u ngritën dhe ranë me perspektivën e atyre pak pronarëve të tokave që kishin fuqinë të ndryshonin peizazhin sipas dëshirës.

Për më tepër, gjatë periudhës së trazuar të mbretërimit të mbretit Charles I dhe Luftës Civile që pasoi, pylli do të vuante nga mungesa e vëmendjes dhe menaxhimit shumë të nevojshëm, diçka që Mbreti Charles II më vonë do të përpiqej ta korrigjonte.

Në kohën e epokës gjeorgjiane dhe më gjerë, një nga kërcënimet më të mëdha të paraqitura për Sherwood ishte industrializimi i cili u rrit me shpejtësi në zgjerimin, aftësitë dhe shkallën e tij.

Shiko gjithashtu: William Knibb, abolicionist

Abacia e famshme Rufford fitoi një liqen që ishte e ndërtuar për të furnizuar me energji një mulli misri, ndërsa Rezervuari i King's Mill u ndërtua për të ushqyer zonën lokale.

Rufford Abbey Lake

Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, Sherwood do tëtë fitojë një lloj të ri popullariteti, jo për potencialin e tij bujqësor, aftësinë industriale ose vendbanimin, por përkundrazi për turizmin. Në epokën viktoriane shfaqja e udhëtimeve për kënaqësi u bë gjithnjë e më popullore dhe Sherwood me kalimin e kohës do të bëhej një destinacion i tillë i favorizuar nga ata që kërkonin një arratisje natyrore nga qytetet dhe qytetet.

Në fakt, ishte Sir Walter Scott dhe autorë të tjerë të famshëm romantikë të ditës, të cilët do të rrisnin popullaritetin e Sherwood Forest dhe do të kontribuonin në rritjen e numrit të vizitorëve.

Përkrah ndikimit të turizmit, kërcënimi më i madh modern i paraqitur për pyllin në kohët e fundit ka qenë ndërtimi, industria dhe vendbanimi. Ndërsa industria e minierave u bë një burim jetik i të ardhurave për banorët vendas, ajo gjithashtu tërhoqi më shumë për t'u vendosur në zonë. Me rritjen e industrializimit, infrastruktura e nevojshme për ta mbështetur atë dhe krijimi i qyteteve gjithnjë e më të mëdha do të mbulonte së shpejti peizazhin deri në shekullin e njëzetë.

Gjatë Luftës së Parë dhe të Dytë Botërore, pylli u përdor edhe një herë për qëllime praktike , duke shërbyer si një kamp ushtarak.

Sot, ndonëse madhësia e tij është zvogëluar shumë, përpjekjet për të ruajtur dhe mbrojtur zonën e mbetur janë në vazhdim.

Tani, më shumë se kurrë, rëndësia e tij si vend e trashëgimisë kombëtare dhe shkëlqimit natyror nuk mund të mbivlerësohet. Sherwood Forest është një pyll i bukur me një histori të pasurdhe një ekosistem edhe më i pasur i cili vazhdon të jetë gjaku i zonës, duke mbështetur qindra lloje insektesh, bimësh dhe kafshësh, me shpresë për shumë vite në vazhdim!

Jessica Brain është një shkrimtare e pavarur e specializuar në histori. Bazuar në Kent dhe një dashnor i të gjitha gjërave historike.

Fotografitë © Jessica Brain.

**Sherwood Country Park mund të gjendet në veri të fshatit Edwinstowe

Paul King

Paul King është një historian i pasionuar dhe eksplorues i zjarrtë, i cili i ka kushtuar jetën e tij zbulimit të historisë magjepsëse dhe trashëgimisë së pasur kulturore të Britanisë. I lindur dhe i rritur në fshatin madhështor të Yorkshire, Paul zhvilloi një vlerësim të thellë për historitë dhe sekretet e varrosura brenda peizazheve të lashta dhe monumenteve historike që mbulojnë kombin. Me një diplomë në Arkeologji dhe Histori nga Universiteti i njohur i Oksfordit, Paul ka kaluar vite duke u gërmuar në arkiva, duke gërmuar vende arkeologjike dhe duke nisur udhëtime aventureske nëpër Britani.Dashuria e Palit për historinë dhe trashëgiminë është e dukshme në stilin e tij të gjallë dhe bindës të të shkruarit. Aftësia e tij për të transportuar lexuesit pas në kohë, duke i zhytur ata në tapiceri magjepsëse të së kaluarës së Britanisë, i ka dhënë atij një reputacion të respektuar si një historian dhe tregimtar i shquar. Nëpërmjet blogut të tij tërheqës, Paul i fton lexuesit që t'i bashkohen atij në një eksplorim virtual të thesareve historike të Britanisë, duke ndarë njohuri të hulumtuara mirë, anekdota magjepsëse dhe fakte më pak të njohura.Me një besim të fortë se të kuptuarit e së kaluarës është çelësi për të formësuar të ardhmen tonë, blogu i Paul shërben si një udhëzues gjithëpërfshirës, ​​duke u paraqitur lexuesve me një gamë të gjerë temash historike: nga rrathët enigmatikë të lashtë prej guri të Avebury deri te kështjellat dhe pallatet madhështore që dikur strehonin mbretërit dhe mbretëreshat. Nëse jeni një i kaliturentuziast i historisë ose dikush që kërkon një hyrje në trashëgiminë magjepsëse të Britanisë, blogu i Paul është një burim i nevojshëm.Si një udhëtar me përvojë, blogu i Palit nuk kufizohet në vëllimet e pluhurosura të së kaluarës. Me një sy të mprehtë për aventura, ai shpesh fillon eksplorimet në terren, duke dokumentuar përvojat dhe zbulimet e tij përmes fotografive mahnitëse dhe rrëfimeve tërheqëse. Nga malësitë e thyera të Skocisë deri në fshatrat piktoreskë të Cotswolds, Paul merr lexuesit me vete në ekspeditat e tij, duke zbuluar gurë të çmuar të fshehur dhe duke ndarë takime personale me traditat dhe zakonet lokale.Përkushtimi i Paul për promovimin dhe ruajtjen e trashëgimisë së Britanisë shtrihet edhe përtej blogut të tij. Ai merr pjesë aktive në nismat e konservimit, duke ndihmuar në restaurimin e vendeve historike dhe edukimin e komuniteteve lokale për rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë së tyre kulturore. Nëpërmjet punës së tij, Pali përpiqet jo vetëm të edukojë dhe argëtojë, por edhe të frymëzojë një vlerësim më të madh për tapiceri të pasur të trashëgimisë që ekziston rreth nesh.Bashkohuni me Paul në udhëtimin e tij magjepsës nëpër kohë ndërsa ai ju udhëzon për të zhbllokuar sekretet e së kaluarës së Britanisë dhe për të zbuluar historitë që formuan një komb.