Francis Bacon

 Francis Bacon

Paul King

Dilahirkeun tanggal 22 Januari 1561, Francis Bacon nyaéta tokoh anu boga pangaruh: filsuf, anggota parlemén jeung panaratas dina metodologi ilmiah.

Dina hirupna anjeunna ngajabat dina posisi luhur duanana salaku Jaksa Agung jeung salaku Lord Chancellor, whilst anjeunna ogé nyekel gelar leuwih resmi berkat karyana dina elmu earning anjeunna julukan, "bapa empiricism".

Credentials impressive Francis Bacon urang anu rooted dina atikan alus sarta sambungan kulawarga penting salaku bapana Sir Nicholas Bacon anu nyekel posisi Lord Keeper of the Great Seal.

Ieu posisi anu Francis sorangan bakal nyekel, posisi kasohor anu diadopsi dina jaman Edward the Confessor.

Indungna nyaéta putri hiji sarjana Inggris penting humanisme anu ogé. acted salaku pangajar ka Edward VI. Anjeunna mangrupikeun jalma anu taat agama sareng janten Lady-in-Waiting ka Ratu Elizabeth.

Hubungan kulawarga anu penting ogé dilanjutkeun ka bibina, adina indungna, anu garwa William Cecil, Baron ka-1 Burghley. Ieu jaringan berharga sahingga bakal nyadiakeun springboard penting pikeun karir kahareup sarjana ngora budding.

Tempo_ogé: Bangsa Romawi di Wales

Young Francis Bacon narima kurikulum abad pertengahan, steeped dina basa Latin. Anjeunna nguntungkeun tina SPP anu dipasihkeun ku Uskup Agung Canterbury, Dr John Whitgift. Dina yuswa lembut dua belas anjeunna attending TrinityKuliah, Cambridge, hirup jeung lanceukna, Anthony.

Samentawis anjeunna di Universitas Cambridge, anjeunna ngalaman patepang karajaan anu munggaran nalika patepang sareng Ratu Elizabeth I sareng katingalina masihan kesan anu langgeng pikeun anjeunna, sabab anjeunna sering nyebat anjeunna salaku "penjaga tuan muda" , dina rujukan pikeun ragam eloquent na nu geus maju saluareun taun-Na.

Dina waktos ieu, studina ngamungkinkeun anjeunna pikeun ngembangkeun pendapat anu kuat ngeunaan metodologi ilmiah sareng filsafat, kapentingan anu bakal ditanggung salami hirupna.

Dina Juni 1576, anjeunna sareng anggotana. lanceukna asup ka Gray's Inn sanajan leuwih sering dipake tinimbang Francis pikeun humanisme leuwih Aristotelianism dibuktikeun rada tina halangan. Sabalikna, anjeunna ninggalkeun sakola pikeun ngumbara ka buana sareng duta Inggris, Sir Amias Paulet di Paris sedengkeun lanceukna tetep di bumi.

Pikeun sababaraha taun ka hareup, Francis ngora ngumbara sacara éksténsif, nganjang ka sababaraha lokasi di Perancis. kitu ogé Italia sarta Spanyol, affording lalaki ngora precocious kasempetan kabeungharan jeung paparan ka pulitik, masarakat jeung hukum nu anjeunna moal bisa ngalaman lamun manehna cicing di imah.

Anjeunna bagian tina bunderan diplomatik jeung cenah ngirimkeun surat ka jalma-jalma penting kaasup Walsingham ogé Ratu.

Francis Bacon

Sedih pikeun Francis, manéhna ngalaman tragedi pribadi nu kapaksa balik ka imah nalika nabapana maot dina 1579. Pikeun nyieun masalah parah, Francis ngora gancang murag kana hutang sanggeus urus instigated ku bapana saméméh pupusna teu dituturkeun ngaliwatan. Ieu ninggalkeun Francis pikeun ngudag karir hukum di Gray's Inn pikeun mayar hutangna.

Dina 1582 anjeunna katampa salaku pengacara luar, tapi éta asupna kana pulitik nu bakal jadi titik fokus pikeun Bacon pikeun sésa-sésa hirupna.

Dimimitian taun 1584 kalayan memorandum pulitikna sorangan anu judulna, "A Letter of Advice to Queen Elizabeth", terobosan na kana dunya pulitik bakal ngidinan anjeunna karir panjang opat dasawarsa.

Dimimitian ku suksesna dina pemilu di Bossiney, Cornwall, tilu taun ti harita anjeunna bakal jadi MP Melcombe di Dorset, dituturkeun ku Taunton.

Ayeuna ngalayanan dina kapasitas tugas umum, Bacon nerangkeun tujuanana anu diwangun pikeun ngawula ka nagarana, ngungkabkeun bebeneran sareng ngalayanan Garéja. Salila karir pulitikna anjeunna bakal meunang reputasi salaku reformis, saurang lalaki anu sanajan hubungan pribadi deukeut jeung monarki ngalawan hak husus feodal sarta ngomong kaluar ngeunaan masalah anjeunna paling gairah ngeunaan.

Ieu kaasup némbongkeun a minat hébat kana agama, jadi loba anjeunna mimiti nulis ngeunaan kaayaan pihak garéja jeung reformasi filosofis. Condongna kana kapercayaan sareng prakték Puritanisme, sakumaha anu diideuan ku anjeunnaindungna, dipingpin anjeunna nyebarkeun salah sahiji karya pangheubeulna ngeunaan penindasan garéja Inggris ngeunaan pendeta Puritan. Anjeunna ogé nunjukkeun dukunganna pikeun Puritanisme di DPR nalika taun 1586 anjeunna naséhat sareng keukeuh pikeun dieksekusi Maryam, Ratu Skotlandia, anu mangrupikeun tokoh Garéja Katolik anu kasohor.

Anjeunna ogé nyarios sacara terang-terangan ngalawan bentuk-bentuk panganiayaan agama sareng ogé nyarioskeun naon anu anjeunna percaya nyaéta hak istimewa feodal anu teu adil sareng kakawasaan diktator anu kasar dina hukum.

Dina karir pulitikna, Francis Bacon nyieun kesan anu langgeng. Anjeunna mangrupa supporter getol tina union antara Inggris jeung Skotlandia sarta engké anjeunna advocated citakan Irlandia kana union sakumaha anjeunna yakin eta bakal ngakibatkeun kaayaan leuwih damai di nagara ieu. Ku kituna anjeunna tokoh pioneering dina kreasi Britania Raya.

Sanaos anjeunna politikus anu proaktif liberal-pikiran, teu sieun nyarioskeun pikiranna di DPR, popularitasna sareng Ratu Elizabeth I henteu langkung luhur sanaos anjeunna ngalaksanakeun kapasitas hukum naséhat.

Sanajan kitu, nalika James I naék tahta dina 1603, Francis Bacon narima upsurge nyata jeung pisan noticeable dina prospek karirna.

Saé pisan, yén dina taun anu sarua jeung James I jadi raja, Bacon nampi ksatria sareng dina taun-taun anu bakal datang katingalina bakal nampi seueur anu pentingpos.

Anjeunna meunang kapercayaan raja sarta nuluykeun jadi Jaksa Agung dina 1607, dituturkeun ku Jaksa Agung lajeng nyirian hiji landmark penting salaku bagian tina Déwan Privy.

Panginten utamana kusabab résonansi pribadina, anjeunna nuturkeun jejak ramana nalika anjeunna diangkat janten Penjaga Segel Agung sareng dina 1618 ngahontal kasuksésan anu luar biasa nalika raja. nunjuk anjeunna Baron Verulam sareng Lord Chancellor. Ieu mangrupikeun salah sahiji gelar anu paling bergengsi dina waktos éta. Dina taun 1621 anjeunna ogé nampi gelar Viscount St Alban.

Dina karir pulitikna anjeunna ngalaksanakeun salaku perantara antara raja sareng parlemén, peran pivotal dina waktos anu sigana tegang antara parlemén sareng James I. Raja sacara éksténsif extravagance nyieun hubungan antara dua pihak tapis, tapi Bacon junun ngajaga hubungan positif jeung duanana.

Nanging, kasuksésanna teu lila, sabab akumulasi hutangna nyababkeun anjeunna didakwa dina dua puluh tilu tuduhan korupsi. pupusna geus sakitu legana orchestrated ku Sir Edward Coke, lawan dipikawanoh tina Bacon.

Kanggo kalibetna Bacon kedah didenda, dipenjara sareng ditolak ti pangadilan. Sanaos aya dina kahadean raja sareng nampi hampura, ieu ditakdirkeun janten tungtung anu ngerakeun kana naon anu parantos suksés politik.karir.

Bacon pensiunan ka estate na di Hertfordshire sarta milih ngagunakeun waktu ieu konsentrasi dina nulis. Ieu kabuktian suksés pisan pikeun anjeunna sareng dina taun 1625 anjeunna ngahasilkeun bukuna "Esai" anu ngandung lima puluh dalapan éséy anu ngabahas rupa-rupa pasualan anu dicandak tina kahirupan pribadi sareng umumna.

Karier sastrana kasohor ku pangaruhna kana filsafat sarta ogé pikeun nyiptakeun frasa. Kasuksésanna dina sastra malah nyababkeun sababaraha patarosan naha anjeunna nanggungjawaban kana sababaraha karya Shakespeare, perdebatan anu terus dugi ka ayeuna.

Bacon ngagaduhan seueur minat, kalayan réngking sastra, filsafat, sains sareng akademisi umum pisan. luhur dina daptar prioritas na.

Kapentinganna ogé coincided dina waktu dimana Revolusi Ilmiah kasampak keur progressing sarta ngembang, hiji prosés nu bakal neruskeun pikeun sababaraha dekade sarta bakal ngalibetkeun rupa-rupa karakter konci. , kaasup Francis Bacon.

Sapanjang hirupna anjeunna negeskeun pamadegan yén informasi ilmiah kudu dumasar kana penalaran jeung observasi, ku kituna lamun élmuwan ngadopsi pendekatan methodical maranéhna bisa nyingkahan pitfalls.

Evolusi a pendekatan ilmiah dumasar kana standar anyar alesan jadi katelah métode Baconian, dasarna ngarujuk kana pamakéan penalaran induktif dumasar kana observasi.

Gagasan-gagasanna ditataan dina téksna "NovumOrganum", diterbitkeun dina 1620, nu, babarengan jeung karya sejenna netepkeun standar pikeun pendekatan ilmiah anyar.

Tempo_ogé: Kostum Welsh Tradisional

Prosés penalaran tangtangan norma ditarima tina gagasan Aristotelian whereby bebeneran bakal ngahontal ngaliwatan argumen persuasif. Lian ti éta, observasi jeung logika bakal ngahasilkeun data anu bisa ditalungtik satuluyna satuluyna ngahasilkeun kacindekan. Métodologi ieu ngagaduhan pangaruh anu ageung pikeun élmuwan sareng filsuf sami, sapertos dokter Thomas Browne sareng John Stuart Mill anu teras-terasan ngawangun metode ilmiah Bacon.

Ieu mangrupikeun période parobihan anu hébat, dimana Bacon ngawangun bagian penting. sapotong teka-teki, rasa panasaran pioneering, debat sareng pendekatan énggal pikeun élmu anu bakal terus robih, mekar sareng mekar dina abad ka hareup. Ku sabab kitu, teu anéh yén karyana diilhami ku nami, "bapa empirisisme".

Saurang lalaki anu boga pangaruh sareng karir anu lega, Bacon pupus dina April 1626, teu nyésakeun ahli waris. Sabalikna, anjeunna ngantunkeun curriculum vitae anu pikaresepeun, salaku pelopor di parlemén, metodologi ilmiah, filsafat sareng kapercayaan deukeut monarki.

Jessica Brain mangrupikeun panulis lepas anu khusus dina sajarah. Didasarkeun di Kent sareng anu resep kana sagala hal sajarah.

Paul King

Paul King mangrupikeun sejarawan anu gairah sareng penjelajah avid anu parantos ngadedikasikeun hirupna pikeun mendakan sajarah anu pikaresepeun sareng warisan budaya Inggris anu beunghar. Dilahirkeun sareng digedékeun di padésan megah Yorkshire, Paul ngembangkeun apresiasi anu jero pikeun carita sareng rusiah anu dikubur dina bentang kuno sareng landmark bersejarah anu aya di bangsa. Kalayan gelar dina Arkeologi sareng Sejarah ti Universitas Oxford anu kasohor, Paul parantos mangtaun-taun nyéépkeun arsip, ngagali situs arkéologis, sareng ngalaksanakeun perjalanan petualangan di Inggris.Kacintaan Paul pikeun sajarah sareng warisan tiasa ditingali dina gaya tulisanna anu jelas sareng pikaresepeun. Kamampuhan pikeun ngangkut pamiarsa deui dina waktosna, neuleumkeun aranjeunna dina tapestry anu pikaresepeun ti jaman baheula Inggris, parantos nampi anjeunna reputasi anu dihormat salaku sejarawan sareng juru dongéng anu kasohor. Ngaliwatan blog na anu pikaresepeun, Paul ngajak pamiarsa pikeun ngiringan anjeunna dina éksplorasi virtual harta sajarah Inggris, ngabagi wawasan anu ditalungtik, anekdot anu pikaresepeun, sareng fakta anu teu dipikanyaho.Kalayan kayakinan anu kuat yén pamahaman jaman baheula mangrupikeun konci pikeun ngabentuk masa depan urang, blog Paul janten pituduh anu komprehensif, nampilkeun pamiarsa ku rupa-rupa jejer sajarah: ti bunderan batu kuno anu misterius di Avebury dugi ka kastil sareng karaton anu megah anu pernah aya. raja jeung ratu. Naha anjeun hiji seasonedenthusiast sajarah atawa batur néangan hiji bubuka kana warisan enthralling Britania, blog Paul urang mangrupa buka-ka sumberdaya.Salaku traveler seasoned, blog Paul urang teu dugi ka jilid berdebu jaman baheula. Kalawan panon getol pikeun petualangan, anjeunna remen embarks on eksplorasi on-situs, documenting pangalaman sarta pamanggihan na ngaliwatan poto stunning jeung narratives ngalakonan. Ti dataran luhur terjal Skotlandia ka desa picturesque tina Cotswolds, Paul nyandak pamiarsa sapanjang on ekspedisi na, unearthing gems disumputkeun na babagi encounters pribadi kalawan tradisi jeung adat istiadat lokal.Dedikasi Paul pikeun ngamajukeun sareng ngalestarikeun warisan Inggris ogé ngalangkungan blog na. Anjeunna aktip ilubiung dina inisiatif konservasi, nulungan mulangkeun situs sajarah jeung ngadidik komunitas lokal ngeunaan pentingna preserving warisan budaya maranéhanana. Ngaliwatan karyana, Paul narékahan henteu ngan ukur ngadidik sareng ngahibur tapi ogé pikeun ngainspirasi apresiasi anu langkung ageung pikeun permadani warisan anu beunghar anu aya di sabudeureun urang.Miluan Paul dina perjalanan anu pikaresepeun dina waktosna nalika anjeunna nungtun anjeun pikeun muka konci rahasia jaman baheula Inggris sareng mendakan carita-carita anu ngawangun hiji bangsa.