The Piob Mhor, atawa Great Highland Bagpipes

 The Piob Mhor, atawa Great Highland Bagpipes

Paul King

Kumaha bagpipes anjog ka Skotlandia rada misteri.

Sababaraha sejarawan yakin yén bagpipes asalna ti Mesir kuno jeung dibawa ka Skotlandia ku invasi Legion Romawi. Batur mertahankeun yén alat ieu dibawa ngaliwatan cai ku jajahan suku Skotlandia ti Irlandia.

Mesir Kuna sigana boga klaim saméméhna kana instrumen kitu; ti mimiti 400 SM 'pipers of Thebes' dilaporkeun geus niupan pipa dijieunna tina kulit anjing jeung chanters tina tulang. Sarta sababaraha ratus taun saterusna, salah sahiji exponent paling kawentar pipa ieu ceuk geus Kaisar Romawi hébat Nero, anu bisa ogé geus piping tinimbang fiddling bari Roma kaduruk. yén bagpipes geus aya dina sagala rupa wangun di loba tempat di sakuliah dunya. Di unggal nagara konstruksi alat dasar ngandung bagian komponén anu sami; suplai hawa, kantong kalayan chanter sarta hiji atawa leuwih drones.

Sajauh metoda paling umum suplai hawa kana kantong nyaeta ku niupan kalawan sungut, sanajan sababaraha inovasi mimiti kaasup pamakéan bellows. Kantong, biasana dijieun tina kulit sato, ngan saukur waduk kedap hawa pikeun nahan hawa sarta ngatur aliran na, sahingga sahingga pipe pikeun ngambekan sarta ngajaga sora kontinyu, duanana dina waktos anu sareng. Panyanyi nyaéta pipa melodi, biasana dicoo ku hiji atawa dua leungeun.Umumna diwangun ku dua atawa leuwih bagian ngageser, drone nu ngidinan pitch tina pipa bisa dirobah.

Tempo_ogé: Patempuran Somme

Samentara sejarawan ngan bisa speculate dina asal sabenerna tina piob. mhor , atawa bagpipe Highland hébat, éta Highlanders sorangan anu ngembangkeun instrumen ka bentuk kiwari, ngadegkeun éta salaku alat musik nasional maranéhanana duanana dina mangsa perang jeung perdamaian.

Asli Pipa Highland sigana diwangun ku drone tunggal sareng drone kadua ditambah dina pertengahan dugi ka akhir 1500-an. Nu katilu, atawa drone hébat, mimiti dipaké dina awal 1700s.

Di dataran rendah Skotlandia, pipers mangrupa bagian ti kelas minstrel iinditan, manggung di kawinan, feasts jeung fairs sakuliah nagara Border, maén. lagu jeung musik tari. Pipers Highland di sisi séjén, sigana geus leuwih kuat dipangaruhan ku kasang tukang Celtic maranéhanana sarta nempatan posisi luhur jeung ngahormatan. Hal ieu dianggap yén ku 1700s nu piper geus dimimitian pikeun ngaganti harps salaku musisi Celtic unggulan pilihan dina sistem Clan.

Minangka alat musik perang, nyebut bagpipes munggaran muncul ti tanggal. 1549 dina Patempuran Pinkie, nalika pipa-pipa ngagentos tarompét pikeun ngabantosan Highlanders kana perang. Disebutkeun yén sora nyaring sareng tembus tiasa dianggo saé dina gemuruh perang sareng pipa-pipa éta tiasa kadéngé dijarakna nepi ka 10 mil jauhna.

Kusabab pangaruh inspiratifna, bagpipes digolongkeun kana alat perang salila pemberontakan Highland awal 1700s, sarta sanggeus elehna Bonnie Pangeran Charlie dina Patempuran Culloden di 1746, pamaréntah di London nyoba naksir sistem clan pemberontak. Hiji Undang-Undang Parlemén diadopsi nu ngajadikeun mawa pakarang, kayaning eta bagpipes galak, sarta maké kilts hiji palanggaran hukuman.

Sanajan Act ieu ahirna repealed dina 1785, éta ékspansi Britania. Kakaisaran anu nyebarkeun Kinérja tina bagpipes Highland hébat di sakuliah dunya. Mindeng spearheading rupa kampanye Angkatan Darat Britania bakal jadi salah sahiji resimen Highland kawentar, anu 'Devils in Rok', sarta di kapala unggal resimen bakal jadi piper solitér teu pakarang ngarah pasukan kana tur saluareun 'rahang maot'. .

Tempo_ogé: Edward The Syahid

Paul King

Paul King mangrupikeun sejarawan anu gairah sareng penjelajah avid anu parantos ngadedikasikeun hirupna pikeun mendakan sajarah anu pikaresepeun sareng warisan budaya Inggris anu beunghar. Dilahirkeun sareng digedékeun di padésan megah Yorkshire, Paul ngembangkeun apresiasi anu jero pikeun carita sareng rusiah anu dikubur dina bentang kuno sareng landmark bersejarah anu aya di bangsa. Kalayan gelar dina Arkeologi sareng Sejarah ti Universitas Oxford anu kasohor, Paul parantos mangtaun-taun nyéépkeun arsip, ngagali situs arkéologis, sareng ngalaksanakeun perjalanan petualangan di Inggris.Kacintaan Paul pikeun sajarah sareng warisan tiasa ditingali dina gaya tulisanna anu jelas sareng pikaresepeun. Kamampuhan pikeun ngangkut pamiarsa deui dina waktosna, neuleumkeun aranjeunna dina tapestry anu pikaresepeun ti jaman baheula Inggris, parantos nampi anjeunna reputasi anu dihormat salaku sejarawan sareng juru dongéng anu kasohor. Ngaliwatan blog na anu pikaresepeun, Paul ngajak pamiarsa pikeun ngiringan anjeunna dina éksplorasi virtual harta sajarah Inggris, ngabagi wawasan anu ditalungtik, anekdot anu pikaresepeun, sareng fakta anu teu dipikanyaho.Kalayan kayakinan anu kuat yén pamahaman jaman baheula mangrupikeun konci pikeun ngabentuk masa depan urang, blog Paul janten pituduh anu komprehensif, nampilkeun pamiarsa ku rupa-rupa jejer sajarah: ti bunderan batu kuno anu misterius di Avebury dugi ka kastil sareng karaton anu megah anu pernah aya. raja jeung ratu. Naha anjeun hiji seasonedenthusiast sajarah atawa batur néangan hiji bubuka kana warisan enthralling Britania, blog Paul urang mangrupa buka-ka sumberdaya.Salaku traveler seasoned, blog Paul urang teu dugi ka jilid berdebu jaman baheula. Kalawan panon getol pikeun petualangan, anjeunna remen embarks on eksplorasi on-situs, documenting pangalaman sarta pamanggihan na ngaliwatan poto stunning jeung narratives ngalakonan. Ti dataran luhur terjal Skotlandia ka desa picturesque tina Cotswolds, Paul nyandak pamiarsa sapanjang on ekspedisi na, unearthing gems disumputkeun na babagi encounters pribadi kalawan tradisi jeung adat istiadat lokal.Dedikasi Paul pikeun ngamajukeun sareng ngalestarikeun warisan Inggris ogé ngalangkungan blog na. Anjeunna aktip ilubiung dina inisiatif konservasi, nulungan mulangkeun situs sajarah jeung ngadidik komunitas lokal ngeunaan pentingna preserving warisan budaya maranéhanana. Ngaliwatan karyana, Paul narékahan henteu ngan ukur ngadidik sareng ngahibur tapi ogé pikeun ngainspirasi apresiasi anu langkung ageung pikeun permadani warisan anu beunghar anu aya di sabudeureun urang.Miluan Paul dina perjalanan anu pikaresepeun dina waktosna nalika anjeunna nungtun anjeun pikeun muka konci rahasia jaman baheula Inggris sareng mendakan carita-carita anu ngawangun hiji bangsa.