Kështjella Camber, Thekër, Sussex Lindor

 Kështjella Camber, Thekër, Sussex Lindor

Paul King
Adresa: Harbour Road, Rye TN31 7TD

Telefon: 01797 227784

Uebfaqja: //www .english-heritage.org.uk/visit/places/camber-castle/

Shiko gjithashtu: Kapela Rosslyn

Owned by: English Heritage

Orarat e hapjes: Hapur të shtunën e parë të muajit nga gusht-tetor për turne me guidë që fillojnë menjëherë në orën 14.00. Shih faqen e internetit të Sussex Wildlife Trust për më shumë informacion: //sussexwildlifetrust.org.uk/visit/rye-harbour/camber-castle Tarifat e hyrjes zbatohen për vizitorët që nuk janë anëtarë të Trashëgimisë Angleze.

Qasja publike : Nuk ka parkim në vend ose akses nga rruga. Parkimi ndodhet një milje larg. Nuk ka tualete në vend. Komoditetet më të afërta publike mund të gjenden më shumë se një milje larg. Asnjë qen përveç qenve ndihmës. Miq për familjen, por kujdes nga shtigjet e pabarabarta, vrimat e deleve dhe lepujve që kullosin.

Rrënimi i një fortese artilerie të ndërtuar nga Henri VIII për të ruajtur portin e Thekës. Kulla rrethore u ndërtua midis 1512-1514 dhe u zgjerua midis 1539-1544 kur Camber u zgjerua si pjesë e një zinxhiri të mbrojtjeve bregdetare. Këto kishin për qëllim të mbronin bregdetin e Anglisë nga pushtimi i huaj pas vendimit të Henrit për t'u shkëputur nga Kisha Katolike Romake. Nga fundi i shekullit të 16-të, llumi i Camber-it e bëri kështjellën të vjetëruar.

Duke qëndruar midis thekës dhe Winchelsea në një zonë toke të rikuperuar të njohur si Brede Plain, Camber Kalaja,e njohur më parë si Kështjella Winchelsea, është e pazakontë në atë që faza e saj e parë i paraprin planit të mëvonshëm të Henry VIII, ose Device, për zinxhirin e kalatë që do të mbronin vijën bregdetare angleze. Megjithatë, kulla origjinale kishte disa nga tiparet që do të shfaqeshin në vitet 1540 pas shkëputjes me Romën, veçanërisht formën e rrumbullakosur, një dizajn që kishte për qëllim të shmangte topat. Është 59.ft (18 metra) i lartë dhe fillimisht kishte tre nivele akomodimi. Në 1539, mbrojtja u forcua me shtimin e një muri perde me platforma të vogla armësh, duke krijuar një oborr në formë tetëkëndëshi rreth kështjellës. Më pas, në vitin 1542, mbrojtja e jashtme e kështjellës u ndryshua plotësisht, me shtimin e katër bastioneve të mëdhenj gjysmërrethorë, të njohur edhe si "kullat e trazirave". Muri i perdes u bë më i trashë në të njëjtën kohë dhe lartësia iu shtua kullës origjinale. Kulla ishte e garnizonuar mirë me 28 burra dhe 28 armë artilerie, por ajo pati një jetë të shkurtër operacionale për shkak të lymit të lumit Camber, gjë që e la atë në një distancë të madhe nga deti. Një bastisje franceze në 1545 ishte ndoshta e vetmja herë që kalaja hyri në shërbim. Charles I miratoi prishjen e tij, por kjo nuk ndodhi kurrë. Ai u mbajt në gjendje të përdorshme deri në Luftën Civile, kur për ironi të fatit forcat parlamentare e çmontuan pjesërisht, kështu që nuk mund të përdorej nga mbështetësit e mbretit.

Është interesant të krahasohetjeta e shkurtër e kështjellës Camber me atë të Kalasë Calshot. Kalaja Calshot ishte në përdorim të vazhdueshëm ushtarak deri në fund të shekullit të 20-të, ndërsa rënia e shpejtë e Camber nuk ishte vetëm për shkak të vendndodhjes së saj dhe një kërcënimi të reduktuar nga Evropa, por për shkak të dizajnit të tij joefektiv. Shndërrimi i mundshëm i kështjellës Camber në një kullë Martello u diskutua gjatë Luftërave Napoleonike dhe J.M.W. Turner bëri një pikturë të kështjellës në këtë kohë. Camber Castle hyri në pronësi të shtetit në 1967 dhe sot është një ndërtesë e renditur e klasës I në kujdesin e Trashëgimisë Angleze. Zona që e rrethon është një rezervat natyror.

Shiko gjithashtu: Kush ishin Druidët?

Paul King

Paul King është një historian i pasionuar dhe eksplorues i zjarrtë, i cili i ka kushtuar jetën e tij zbulimit të historisë magjepsëse dhe trashëgimisë së pasur kulturore të Britanisë. I lindur dhe i rritur në fshatin madhështor të Yorkshire, Paul zhvilloi një vlerësim të thellë për historitë dhe sekretet e varrosura brenda peizazheve të lashta dhe monumenteve historike që mbulojnë kombin. Me një diplomë në Arkeologji dhe Histori nga Universiteti i njohur i Oksfordit, Paul ka kaluar vite duke u gërmuar në arkiva, duke gërmuar vende arkeologjike dhe duke nisur udhëtime aventureske nëpër Britani.Dashuria e Palit për historinë dhe trashëgiminë është e dukshme në stilin e tij të gjallë dhe bindës të të shkruarit. Aftësia e tij për të transportuar lexuesit pas në kohë, duke i zhytur ata në tapiceri magjepsëse të së kaluarës së Britanisë, i ka dhënë atij një reputacion të respektuar si një historian dhe tregimtar i shquar. Nëpërmjet blogut të tij tërheqës, Paul i fton lexuesit që t'i bashkohen atij në një eksplorim virtual të thesareve historike të Britanisë, duke ndarë njohuri të hulumtuara mirë, anekdota magjepsëse dhe fakte më pak të njohura.Me një besim të fortë se të kuptuarit e së kaluarës është çelësi për të formësuar të ardhmen tonë, blogu i Paul shërben si një udhëzues gjithëpërfshirës, ​​duke u paraqitur lexuesve me një gamë të gjerë temash historike: nga rrathët enigmatikë të lashtë prej guri të Avebury deri te kështjellat dhe pallatet madhështore që dikur strehonin mbretërit dhe mbretëreshat. Nëse jeni një i kaliturentuziast i historisë ose dikush që kërkon një hyrje në trashëgiminë magjepsëse të Britanisë, blogu i Paul është një burim i nevojshëm.Si një udhëtar me përvojë, blogu i Palit nuk kufizohet në vëllimet e pluhurosura të së kaluarës. Me një sy të mprehtë për aventura, ai shpesh fillon eksplorimet në terren, duke dokumentuar përvojat dhe zbulimet e tij përmes fotografive mahnitëse dhe rrëfimeve tërheqëse. Nga malësitë e thyera të Skocisë deri në fshatrat piktoreskë të Cotswolds, Paul merr lexuesit me vete në ekspeditat e tij, duke zbuluar gurë të çmuar të fshehur dhe duke ndarë takime personale me traditat dhe zakonet lokale.Përkushtimi i Paul për promovimin dhe ruajtjen e trashëgimisë së Britanisë shtrihet edhe përtej blogut të tij. Ai merr pjesë aktive në nismat e konservimit, duke ndihmuar në restaurimin e vendeve historike dhe edukimin e komuniteteve lokale për rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë së tyre kulturore. Nëpërmjet punës së tij, Pali përpiqet jo vetëm të edukojë dhe argëtojë, por edhe të frymëzojë një vlerësim më të madh për tapiceri të pasur të trashëgimisë që ekziston rreth nesh.Bashkohuni me Paul në udhëtimin e tij magjepsës nëpër kohë ndërsa ai ju udhëzon për të zhbllokuar sekretet e së kaluarës së Britanisë dhe për të zbuluar historitë që formuan një komb.